Wednesday, February 23, 2011

Aku & Dia Makin Serasi

Sibuk VS Kurang Semangat
Sudah lama rasanya saya tidak mengupdate suasana di Edinburgh, asyik membincangkan isu-isu tertentu sahaja. Patutla dah kurang semangat nak menulis (yer ker?). Mungkin kesibukan yang melampau membataskan saya. (yeye.. jer) Apa-apa pun nah, saya tampilkan kecantikan semula jadi Edinburgh City, menggamit siapa sahaja yang datang ke Edinburgh. Paling sesuai untuk mereka yang ingin berbulan madu melancong bersama keluarga.




Cantik itu Subjektif + Relatif


"Pergh, lawa gila!.. Beruntung ko amin dapat sini. Cantik. bla3..."

Ini kata-kata yang sering saya dengar dan itulah realitinya. Saya tidak menidakkannya bahkan tidak pula mengiyakannya, kerna kecantikan itu adalah subjektif. Mungkin saya suka kepada si A, tapi si C tidak pula tertarik kepada Si A. Mungkin Si C suka si B, saya pula tidak suka Si B. Maka masing-masing berbeza pandangan dan persepsi. (Persoalan: siapakah si A dan si B?)


Kepelikan Melanda
Saya kadang-kadang tertanya-tanya kenapa ramai pelajar (umum, tidak menuduh sesiapa) jika di sebut shaja: "Wei, datangla Edinburgh, study kat situ. best woo.." Dibalasnya dengan beberapa hujah begini rupa:
1. Jauh ke hulu UK
2. Sejuk belaka
3. Tak nampak matahari; scarry
4. Susah, hebat sangat
5. Edinburgh bandar terpencil
6. Saya suka london, boleh shopping (ingat Edinburgh takda ka shopping centre? Livingstone)

Tapi bila ditanya balik kepada beberapa rakan kenapa nak datang Edinburgh, ni jawabnya:
1. Rindu Aminrox Edinburgh -__-'
2. Orang kata (orang kata...) lawa.
3. Tempat ni kalau takpi, bukan datang UK la.
4. Ada salji tiap2 tahun
5. Semula jadi, lawa pemandangan (tau pun)
6. City paling lawa dan di masukkan dalam UNESCO world heritage


OK la fine, saya tak mahu kata apa-apa, itu pilihan kalian. Tapi kalau nak datang ke Edinburgh sebab rindu Amin Rox tu agak musykil di situ, ada Udang di sebalik Mee :P


Gambar-gambar pilihan hati. 

Buat insan di luar sana, yang sedang di Malaysia atau di mana-mana, saya sharekan gambar-gambar yang di ambil secara rawak khas buat Si A anda semua. (penuh wall post sy.. -__-)

Royal Mile:Bangunan yg antik dan ghotic


Salah satu laluan yang saya sering gunakan untuk ke Masjid (Chainplancy) di University Edinburgh (Musim Luruh)


Scott Monument: bangunan boleh panjat sampai atas. Yang besaq2 tu hati2 takut tak muat.


 Melihat New Town dari Princess Street, Oh di sini Cinta Kami Berputik!


 Ada ala-ala cerita James Bond laluan ni (ya ka? pakai hentam ja)
 Arthur Seat: bukit ni selalu saya panjat untuk sihatkan badan dan mencari ketenangan. (Kuatkan otot-otot)
 Sapa nak main tenis? Sini ada 16 court tennis untuk hampa semua. Pilih2. Takpayah duk berebut.

 Edinburgh Castle pada waktu malam. Kelihatan seorang pemuda merayau-rayau dengan kudanya tapi tersangkut di atas tunggul bukit. 


 Di sini saya bakal Graduate dengan 1st Class Honours Degree! InsyaAllah!


 Sini orang selalu buat Demonstrasi, pernah sekali join. 


 Ni tempat bersejarah. Sapa suka sejarah memang sesuai. Sapa suka romantik pun sesuai, nanti saya buktikan kenapa sesuai. Tunggu!

 Ini baru UK brother! ^_^

Binaan bangunan dikekalkan. 


 Tersergam indah. Dibina sejak 1500-an. 

 Macam ala-ala tembok China pulak. -__-

 Ini dia, meriam berkaliber 100 mm (maaf fakta diselewengkan) . 


 Old town. Muncul sejak 1500 an lagi. Sistem perancangan bandar yang sistematik.

 Orang scottish suka meriam.

 Yeah2! ada Big Ben!! Oh, bukan, ini Edinburgh, bukan London. (saya pun tak tau apa nama menara ini tapi yang pasti ianya terpacak di dalam Castle)



Melihat jauh kelihatan bandar Edinburgh yang padat dan tersusun rapi.


Kalau cahaya macam ini waktu winter, memang terbaik!

 Bukan setakat Castle, Masjid pun dah macam istana!


Kenapa gambar ini ada kat sini?? tatau.


Ni pun sama, sengaja diletakkan bagi orang yg tak pernah merasai suasana salji.


 Ha.. sini la cerita winter sonata berlangsung. Sama kan?? :P


Dari jauh kelihatan EDinburgh Central Mosque

Padang jarak padang terkukur


 Macam antartik la pulak. (Antartik ada pokok ka?)

 Bangku itu sungguh romantik. Kenapa ya?? Macam nak duduk ja..

 Matahari di sebalik horizon.

 Seputih warna salji.


 Menjumpai sebuah pokok seakan-akan The Chronicle of Narnia!

 Sini pun orang main ski! (jatuh sakit tanggung sendiri)


 Edinburgh merentasi Greece!

 Edinburgh ada KFC HALAL! Tarikan kuat orang kuat makan.


 Ya.. ni la sebabnya romantik! Sesuai untuk orang yang Berbulan Madu berkeluarga.

 Night life


 Christmas Market: Ada Ski, dan sebagainya

 Amaran Keras! Hanya untuk mereka yang sudah berkahwin dengan sah sahaja. Harap maklum.

 Menghayati semula jadi. Di Edinburgh anda mampu temui.


 Bak karpet semula jadi yang indah! (hati-hati dengan tahi anjing)

Sumber inspirasi setiap hamba-Nya


 Jangan buang tebiat sangat melayan jiwa karat di sini



Tasik pun ada. 


 Di atas ini, anda mampu luahkan kepuasan dan kesyukuran yang tidak terhingga!

Anda suka benda comel, di Edinburgh anda mampu lakukannya dengan tanpa segan silu.


Hati-hati, kabus. Celikkan mata luas-luas.


Mungkin ini sebabnya anda perlu datang Edinburgh. Jawaban paling konkrit. ^_^

Ok, semoga jumpa lagi! EDinburgh satu destinasi paling menarik untuk anda kunjungi. Ingat Edinburgh, ingatlah Amin Rox! Selamat datang ke Bumi Cinta.

Aku dan Dia Makin Serasi.
"Dia itu aku maksudkan Edinburgh. Aku itu Amin Rox. Amin Rox itu nama penanya."
"Menghunikan jiwa pemuda, menggegaskan minda pemuda."

-Amin Rukaini Bin Mustafa-



13 comments:

Syamil said...

InshaAllah sampai masanya, nk ke sana jugak. nk melawat amin :P berazam nk rajin2 travel, boleh la broaden our views & perspective, di smping tambatkn lagi hati ni pada Pencipta Alam ini InshaAllah :)

shafiq ahmad said...

KFC halal???wah~~~sangat jeles disitu

Heidy said...

biler nak dapat datang edin nih..
T__T

Anonymous said...

insyaAllah akan ke sane bersame keluarga =)
cantiknye edin~~ =)
-atik-

Bella said...

amin semakin pandai berjiwang nampaknya :P

Amin Rox said...

>>syamil: insyaAllah. Aku menunggu kedatangan hang!! ^_^

Amin Rox said...

Shafiq: hehe, sekali sekala ja makan siitu.

Amin Rox said...

>>heidy: tempah la tiket.

burhan al-hilmi said...

insya allah akan smpai ke sana mase easter..
atau cuti summer..

Amin Rox said...

>>atik: oh ye ker. Semoga selamat!

Amin Rox said...

>>burhan: ha.. Nk datang roger2.

Cyn P. said...

Wha..... Such a nice place!
SUKE!!! SUKE!!! Hee...

Love from farfar away ~ said...

pernah join Demonstrasi? Serious???