Sunday, May 31, 2009

Genetik Perindu Bab 3


Senja melabuhkan tirai. Cahaya matahari mula kehilangan di ufuk barat. Aku menatap seketika di jendela melihat keindahan alam ciptaan tuhan. Malam itu keheningan ketenangan benar-benar hinggap di dada aku. Di luar sana deretan kenderaan mula kesibukan. Kata teman serumahku, malam ini malam berpesta di Chrischurch. Katanya bukan di sini sahaja, bahkan di seluruh dunia. "Malam besok mereka menyambut tahun baru la. Enta ni memang ketinggalan. Lain kali baca-baca la paper selalu!" Tegur dan tegas Khairul ketika kami sempat makan bersama tatkala kami dijemput menghadiri menghadiri jamuan ringkas yang dibuat oleh kedutaan Malaysia. Entah mengapa, dua tiga hari sebelum ini, aku begitu tidak mengendahkan semua perkara yang berlaku di sekelilingku. Mungkin disebabkan aku begitu memikirkan masalah aku, masa depan aku. "Astaghfirullah, ini semua bisikan syaitan. Cuba melalaikan aku dari realiti kehidupan, penuh dengan igauan. Auzubillahiminasyaitanirajim.." Aku bertauwuz seketika. Jam tangan aku menunjukkan malam sudah memasuki pukul 10 malam.

Aku duduk semula di meja study, berhadapan dengan laptopku. Masih terpapar gambar si dia. Gambar yang aku download kiriman dari Umiku di Malaysia. Gambar yang amat penting dalam hidupku, gambar bakal pasanganku. Ibu tidak mengirimkan gambar bersaiz pasport kepadaku, tapi hanya sebuah gambar keluarga si dia. Padanya, aku cuba menatap dengan sejelas-jelasnya siapakah si dia. Walaupun aku masih sangsi akan siapakah si dia yang sebenar, namun dalam hatiku, aku bersyukur kerana baguiku pilihan ibu memang terbaik. Kelihatan empat orang akhowat dan dua orang ikhwan terdapat dalam gambar itu, manakala kedua-dua orang tua mereka berada di tengah-tengah mereka. Dari segi pemakaian mereka aku sudah pun berpuas hati, menunjukkan akhlak-akhlak yang baik, aku beryukur. Hatiku masih sangsi siapakah si dia yang sebenar. "Umi, kenapalah Umi tidak menghantar terus gambar si dia sahaja?" benakku berbicara sendirian. Au rebah di atas katil keletihan.

Besoknya, Khairul mengejutkan aku. "Bangun, hari ini enta ada kelas. Sarapan pagi ana dan belikan, nasi lemak special dari Bunga Raya Malaysian Cuisine Restaurant!" Bunga Raya Malaysian Cuisine Restaurant merupakan satu tempat yang sering aku kunjungi tatkala kelaparan setelah beberapa tahun di bumi Christchurch. Kadang-kadang rindu jua aku untuk merasai masakan Umiku. Berada di sini, walaupun tidak kerap aku merasai masakan ala Malaysia, aku masih boleh merasainya di restauran-restauran yang diusahakan oleh rakyat Malaysia. Aku bergegas bangun. Selepas solat, aku bersiap diri, bersarapan bersama-sama dengan Khairul. "Macamana dengan test Histology enta, Mumtaz?" Aku bertanya. "Mumtaz! tidak sia-sia usaha ana, berbaloi! Ana lulus!" Khairul girang menyatakan keputusannya. "Semalaman enta berusaha, mestilah ada hasilnya..jadi Nasi lemak ini ibarat meraikan kejayaan enta la ni, sekarang baru ana faham.." Khairul sengih dan kami ketawa bersama-sama.

Selesai makan aku bergerak. Kelas hari ini seperti biasa. Lecturer cuba menghabiskan silibus-silibus yang belum disempurnakan. Bulan depan aku akan membuat practical, membuat research. Jadi segala silibus perlu diselesaikan secepat mungkin. Tamat kelas, aku berjumpa dengan Dr. R. Thompson, pakar dalam bidang genetics dan pengklonan. "Excuse me sir,i refer back to your speech just now, if we want to produce a very good offspring, having good charactiristics we have to have a good parents,then how about in producing a developed brain cell in offspring, is it the same?" Aku bertanya tentang kajian yang bakal aku lakukan. "Oh, absolutely correst son, good gene always come from good gene too, it can't neither replicate nor evolve vy itself. There should be a source. if not from the paternal, it may come from the maternal." Dr. R. Thompson menjawab dengan berkeyakinan sekali. " So, if you want to get a healthy son, make sure you marry a nice girl, a very good gene always come from genetically good mother, will you?" "Err. Yes, sure sir. Thanks you sir" Rakan-rakan sekelasku yang lain ketawa mendengar celotehan Dr. R. Thompson terhadapku.

Mungkin benar apa yang diperkatakan oleh Dr. R. Thompson itu tadi, fikirku sejenak semasa sedang makan tengah hari. Aku teringatkan bagaimana Rasulullah sendiri menggalakan ummatnya memilih calon isteri yang sesuai, yang sekufu dan sempurna. Pemilihan calon isteri yang baik bakal melahirkan zuriat yang sihat. Namun Islam jua memandang dari sudut akhlak bukan sahaja dari segi sifat luaran. Akhlak yang baik mampu mewujudkan rumah tangga yang tenteram dan aman. "Very nice explaination Dr. R. Thompson! Now i really understand!" Desis hatiku. Tiba-tiba, aku dihujani oleh beberapa perkara. Hatiku bersuara, "Calon isteriku! Sesuaikah dia dengan aku? Bagaimana pula akhlaknya? Mampukah aku menjadi pembimbingnya suatu hari nanti?" Aku ragu. Benarkah pilihan Umiku ini???

29 comments:

Yard said...

mak aih..bersambung2..ha3
mantop2
bleh bwat cerpen
hu2
amin.. ak x sbr nk tgk kesudahan dia nie
ha3

akmal hayat said...

kalo xnk ikut cdgn mak..ikut cdgn aku!

hahah..da ad..siap..ckup 4 pkra yg dlm Quran nk2..huhu

ak rse dy bg gmbr parent pn da ckup da..huhu..ang mst kny 'dia' 100%
=))

ﺷﻬﻤﻲ @ iBnU SuRaiNi said...

nice one Akmal...

Amin buleh, tapi kalo aku nak kena pilih antara cdgn ang ngan mak aku, kompem aku pakai mak aku nyer...

dah nampak dah future author dari KMB ni~~

marvelous workpiece, keep it up!

akmal hayat said...

>> syahmi..

alalalaa syahmi..malu2 lakk ngn aku..trme je r cdgn ak..xpyh r ak g jejaoh nk mkn nasik minyak nnt.. =p

Amin Rox said...

kepada Yard:

xpe, bersabar2. aku rasa mcm nak buat novel je yard. haha.


Kepada Syahmi suraini:

Ha.. syahmi memahami aku, haha, pilihan emak lebih berkat..weyh, ada sorang kawan tuh kata nak kawen lari pulak dah! nasihat cket weyh.


Kepada Akmal:

Gulpp.. hoho, mmg nak kena modify genetik ang nih, mengancam org. bahaya. Dah la tu, kalo nak ***w**
la** pun xpe, aku xkesah.. then syahmi berhak mmbuat pilihah.

Anonymous said...

min,pnjg sgt r..mlas nak bace r..len kali buat r muvie ke..atik,main actress..brad pit main actor..ok x??hahahah.amin jd watak kodi,akmal watak tempelan,syahmi watak lampu..hahahah..nnt balek kmb amin cite r.bole kan3??.ngeh3..-atik dak chumil..hehehhe

akmal hayat said...

***w** la**

weh! apa ni??! x paham..bgtw terg2 cket

Amin Rox said...

kepada Anynomous [atik]:

haha, boleh, jer. nak ubah cket, akmal hayat jadi watwak smpingan, angkut sampah gitu pun dah ok la. haha!


Kepada akmal,

haha, weyh, kahwin lari ar. kan ang ckp nak kahwin lari.. kui3

akmal hayat said...

hahah..

xkn pnya..

stg hgpa kelapaq nk mkn nsik minyak aku!

hahah

Amin Rox said...

haha, tu yg aku nk dengaq. dengan sapa weyh??!!! semua orang nak tau..
jeng3!!

aku perlu bantuan untuk merungkai misteri akmal hayat. hahaha..

akmal hayat said...

bpa kali nk cakap...

ak xdk ngn sesapa..

haih! xmau caya2 gk

tnya suma org..

suma akan kataa

akmal tu single but not available..

hahah..xcaya sudeyh..

terpulang~~

Amin Rox said...

haha. [ayat sama aku dengaq]
dah menjadi stigma..

akmal hayat said...

try laa pecaya..kn sng..

xyah ssh2 nk cari

mmg xkn jmpa pnya

ﺷﻬﻤﻲ @ iBnU SuRaiNi said...

Akmal~~

Cikgu Mariah dah calonkan kat ang~~

haa, camna tu Akmal~~

tunggu masa ja~~

ngeh ngeh ngeh...

Amin Rox said...

ha.. kan aku kata.

camna weyh, terkapai-kapai la. Syahmi, thanks, membuka satu fakta menarik!

akmal hayat said...

weh syahmi! hg dgq ka hari tu?!!!

hampeh..xdk kna mngna eh..

jgn bukak gosip baru lakk

ﺷﻬﻤﻲ @ iBnU SuRaiNi said...

to Amin:

ngeheheh...

don't mention it...

glad to be aqcuainted...

=)

to Akmal:

muahaha~~

ang dok pasang orang selama ni~~

turn ang plak nak kena pasang~~

dah ada modal da~~

muahahaha~~

Amin Rox said...

weyh, akmal.. siap la ang, aku da dapt info menarik pasal ang!!! x sgka aku..

Atikah Nur Dzulkhefli said...

k,akmal da ade gosip baru...bersedie nak mengorek lebey dalam..ko ngn sape akmal??hahhaha..ade gak org nak kat budak langgar tiang kat umah amin ni yer??hahhaah...
min,cepat seket smbung r..bes da cite tuh..
constructive comment))karya agung amin rukaini...lagy agung kalu try cepatkan plot critenye.xyah meleret2..tp kekalkan style bahase yg best tu
destructive comment))xsmpy ati r..hahah..gud job amin!!!keep it up..

akmal hayat said...

apekah??

ble mse ak lggr tiang..rekod ak bwk keta bersih lg..

ni fitnah ni!! ak x lggr tiang pn..agak2 rr atik..da nk kalah, tuduh org sembarangan..

Amin Rox said...

haha..akmal.
rileks. dia salah tafsir tuh, langgar divider jalan. hahaha..

Yard said...

alah akmal..sume org da tau ko dgn spe..
ha3

spe nk tau..
meh bli kat ak
kah3

akmal hayat said...

>> syahmi
hahah..at last ak dipasangkan.. x sangka weh!! tapi, bukan ak yg nk2..cg yg psg.. not from the heart rr mcm amin rox! hahahah

>> amin rox
itu gosip semata-mata.jangan percaya.info menarik? xd yg menarik psl aku..ho2..anda boley buang jaoh2

>> yard
ala yard..mencari publisiti murahan kat sini pulak..menggunakan nama aku plak tuh..hahah..

xpayah laa yard..

Atikah Nur Dzulkhefli said...

ok2...langgar divider jalan..eleh,akmal poyo jek..bukannye clean pon..tah3,penah kene saman ..ngahahaha...

Amin Rox said...

dah2..akmal ternyata bersih.. haha, setelah dibawa olehnya ke alor staq. jgn duk tuduh dia x clean. tapi kalo lnggar peraturan had laju tu no komen..

pemikir Elal said...

hoho.. satu penulisan yg menarik..
kena tggu sambungan ni..

Yard said...

akmal hayat-ak x mcm hang kowt..
sume org da knal ak
kah3

cpt la smbg cite hang amin oi

Amin Rox said...

To Pemikir Illa, Sekadar cubaan yang mengena..

To yard, aku pun sbar2 nak tulih nih, tapi masa x megizinkan lagi, insyaAllah ASAP.

akmal hayat said...

kn!! rekod aku bersih maa!!

alaa..laju cket kt highway, x salah kot