Wednesday, September 23, 2009

Kisah Buat Passport

Kedahan Version 1.0

Aku dah agak dah, tak dan countdown tuh abeh, aku dah ubah fikiran! Haha, memang sempoi la. Ni konklusi aku boleh buat:

"Stop blogging"??

BUSTED!!
Gaya ala-ala mythbusters, memang betoi myth tu tak pernah betoi. Nak buat gena, dah blogging tuh hobi aku, satgi aku duk pikiq, kalau ada orang duk tanya atau ada borang yang kena isi, tup2 ada ruang pasai hobi, aku nak tulih apa?

Nama : Amin Rukaini Bin Mustafa
Hobi : ????

Takkan pulak aku nak letak makan? HUish! GIla, cari nahas. Jadi secara rasminya corat-coret sebelum ini tidak akan berkuatkuasa! P/S, corat-coret pada bahasa aku ialah ngarut2 belaka, jadi kalau ternampak label corat-coret tu hati-hatilah no... Jangan cepat percaya. Tapi kalau had yang lain boleh caya.

Kisah Buat passport

Straight tu the point, ni kisahnya. Hari ini pada awalnya hendak menyambung karangan EE aku, tapi parent lak ajak gi buat passport, so kena korbankan sikit la EE tuh. Muka nampak tenang tapi hati macam kurang berperasaan sikit la jadinya.

Sebelum tuh, mungkin tertanya-tanya, awal sangat buat passport bukan? Hehe, enggak mengapa. Semua ini adalah atas urusan fish4life3. Pernah la sekali buat passport, dah berkurun dah kot, waktu pi Aceh dulu (sebelum tsunami). Tapi nak wat gena, la ni semua kenegaraan, nak kluaq negara kena ada passport, visa dan lain2.

Sampai sahaja di kaunter pertanyaan. Segala-galanya kisah terjadi di sini.

My mum : nak tanya, ni kalau dia ni (aku ) nak kluaq negara kena wat passport jenis apa?

Aku : Ha.. nak pi indon, ada projek kat sana, macamana tu?

Kak Kaunter : Adik buat la passport antarabangsa.

My Mum : Ni dia (aku la) kalo pi dengan kolej dia (KMB), student nya xda?

Aku : Buat passport antarabangsalah mak..

Kak Kaunter : Kalau student adik kena dapat offer dari universiti dulu, baru boleh buat.

Aku : Ooo.. ok2, faham2..

Kak Kaunter : Kalau yang antarabangsa tu harganya RM ****.

My Mum : bolehlah..

Kak kaunter : tapi adik kena lepas umur 18 tahun ke atas la. Adik dah lepas dah kan..

Aku : (terkejut perasan)

My Mum : Dia baru lepas SPM setahun lebih tuh.

Aku : Bila pulak muka aku nampak muda ni?? (dalam ati dah gabra len macam dah)

Aku pun isi, beberapa minit kemudian, aku datang dengan selamba, dalam column ketinggian aku hentam letak 169 cm, entah ar tul kot sebab waktu form 5 tinggi aku 168 cm. Bertambah 1 cm. (tak perasan ada pembaris panjng kat tepi aku) Nasib baik x tanya berat. Kalau tak aku hentam letak 50 kg dah ar. :D (kalau ada pun aku x ceta)

Aku : Ok, dah siap.

Kak Kanuter : Ok, mintak IC...

Aku : Ada2..

Kak Kaunter : ..dengan gambaq 2 keping, dan salinan kad pengenalan ok.

Aku : ha? perluka?? Blurred (dalam ati)

Kak Kaunter : ya.. (melihat kad pengenalan aku seolah-olah tidak percaya aku sudah 18 tahun ke atas!)

Tu la cetanya. Semua berjaya disiapkan. Tapi satu ja aku pelik ada ka patut kak tu ingat aku masih tak lepas 18 tahun. Muka punya la dah besaq matured, tup2, macam tak percaya kat aku, dengan dah berkumis dah pun. Ni first time aku tengok orang kata aku ni under 18th..




22 comments:

Akmal Hayat said...

huisy! kak tu abnormal tuh..

aku kalo tgk amin, da mcm 20 smething da..haha

Akmal Hayat said...

sat..apa mksud version 1.0 tuh?

hurm....

Amin Rox said...

Tau xpa, aku ngn x shave abeh, ada ka patut anggap aku cam below 18th, frust gak ar buang semua janggut aku ari tu.

Amin Rox said...

Version 1.0. oh itu tiada kena mengena ngn apa2. just loghat kedah aku ja.

Akmal Hayat said...

owh..itu mksdnye..
:D

Amin Rox said...

pe??

Akmal Hayat said...

huisy! garang siot..
xde hape rr..

senyum jek

Amin Rox said...

ye la tuh

Akmal Hayat said...

:)

NuRuL HazLiaNa said...

amin.. datang indon?? bile? kat area mane?ngan sape

nama saya liyana. said...

hw much? mahal tk?

Amin Rox said...

Kepada Hazliana: InsyaAllah, jika tiada halangan, akan ke jakarta, Keluharan Pesenggrahan.. pelik tul.. hehe

myaman said...
This comment has been removed by the author.
Amin Rox said...

Ye liyana : RM 300 tepat untuk 5 tahun

Syazwan Harun said...

knon muda la tu :)

Amin Rox said...

perasan ja kot.kak tu cam weng cket, nak wat cmna. :D

Yard said...

knape sume org nk ckp diorg mude
ak berbangge ak ada uban
br mcm perdana mentri skit
ha3

Amin Rox said...

Tu ar, seyes aku ckp aku xsuke aku nmpak mude..

Buat penat aku simpan janggut. haha.

dr.corona0810 said...

amin..
ekeleh.. mati2 aku caya ang nak stop berbloggng... cisss...
aku rasa akak 2 memg buta la.. mcm mna la org cm ang neyh dia rasa under 18 lagi.. hahahaa...
aaa...gud luck kat INDON nanti..

Amin Rox said...

hee..aku pun caya2 aku akan berhenti, waktu tgh moody cket, first time distress. nseb bek aku ni inrapersonal tinggi.. hehe.


Tau xpa, kak tu mengerikan aku! haha..

Atikah Nur Dzulkhefli said...

hahahah..saye rase amin n "akak" tu 2-2 rabun...akak tu rabun sbb kate amin mude lagi..padahal dia xnmpak kedut seribu di muka amin..hahaha..amin pon rabun(mmg pon kan???amin p cek mate lg skali,takot da nek power..)...amin rabun jgk sbb akak tu sbenanye da tue..die pndi menyembunyikan kedutan dgn facial treatment..hak3..aku kutok org dgn sedapnye..[padahal baru mintak maaf...mintak maaf lg skali nawh...

Amin Rox said...

haha, mana ada atik akak tu mude ar.. mungkin di terpegun kot waktu tu... lala~~


power spec ni mantap lagi ar.. kang kuar laser kot mata tau..