Saturday, September 26, 2009

Kisah Tiga Sahabat: IB, IPTS, IPTA

Pada hari raya yang lalu, tiga sahabat lama, telah berjumpa kembali setelah beberapa tahun berpisah. Seorang sedang belajar di IPTA tempatan dalam jurusan kejuruteraan mekanikal tahun pertama, seorang lagi pula sedang menyambungkan pelajaran di IPTS tempatan dalam jurusan syariah dan undang-undang juga tahun pertama, manakala seorang lagi pula ialah seorang penuntut IB diploma, di semester ketiga pengajian. Maka, mereka pun berjumpa dan saling bertanya khabar sesama lain di rumah pelajar IPTS. Tiba-tiba adik pelajar IPTS, masih muda, berumur dalam 13-14 tahun pun keluarlah bermain kereta kawalan jauh di luar rumah. Timbullah satu diskusi tatkala melihat gelagat adik pelajar IPTS tersebut:

Pelajar Mekanikal : Wah! Laju sungguh kereta adik ko! Ini pasti pakai gear besar ini. Enjin pun mesti power         sebab pecutan dia mantop! Berapa power dia pakai adik?

Adik IPTS     : Entahlah abang saya tak tahulah, tapi kat bawah tu dia tulih 100 Mhz, tu power dia ka?

Pelajar Mekanikal : Oh, itu frequency la adik. Frequency radio kawalan jauh tu, Makin besar makin jauh la.. Kalo power tu ha.. ada tulih 10Watt. lai besar lagi kuat la engine dia, tapi bateri cepat habis.

Adik IPTS  : Oh gitu! Ok, faham.

Pelajar IPTS : Kereta memang bagus sebab bentuk badan dia aerodinamik! Kurang dragging force tu. Dah tu rendah lak, for sure stabil. Tengok tu, time corner dia smooth jer! Haha.

Adik IPTS  : (Tersenyum)


Maka, sambil mencicah biskut kering yang dihidangkan. Pelajar Syariah pun bersuara.

Pelajar IPTS Syariah : Adik, pakai seluar panjang adik, tak baik tuh, aurat la. Berdosa. Aurat laki dari pusat hingga lutut.

Adik pelajar IPTS : Ala.. ini mana ada nampak pun. seluar ni tutup lutut la abang.

Pelajar IPTS Syariah : Yelah, mana ada garisan pun yan nak tunjuk aurat, tapi lebih afdal la pakai yang menutup terus. Cepat-cepat pergi tukar!

Adik IPTS : Okeylah abang, sya tukar.

Pelajar IPTS Syariah : Aduhai, inilah budak-budak zaman sekarang, nak pakai pakaian yang tutup aurat pun susah. Padahal benda tu senang ja, dah la tuh, aurat, berdosa free-free. Kita yang tengok tak tegur pun kena sekali! (mengomel seorang diri)

Kini giliran pelajar IB diploma pula bersuara. Dari tadi dia senyap melihat gelagat adik IPTS bermain dengan khusyuk.

Pelajar IB  : Errr.. Adik, bak sini remote control kat abang jap! Bagi abang 20 minit bulih. (Memulas-mula gear dan balancing tayar dan kemudiannya membiarkan kereta itu meluncur laju)

Pelajar IPTA : (tercengang)

Pelajar IB  : Bro, aku tutup aurat ni tau. Nak cari experience weyh!

Pelajar IPTS Syariah : (Gulp!)



Berderum kereta tersebut memusing dengan penuh bergaya di tangan pelajar IB diploma. :D
------------------------------------------------ tamat -----------------------------------------------------

10 comments:

Akmal Hayat said...

laa..ape ke he??
cter tergantung..
mna refleksi ka conclusion ka..

Amin Rox said...

refleksi buat sendiri.. :D

Yard said...

plajar IB lebih kepada praktikal
ha3

p/s:sbnrnye ak nk ckp..plajar ib kekanak-kanakan
ha3

Syazwan Harun said...

xphm.hhahaha

Amin Rox said...

Yard: haha agak ar.. ngn taska lagi.. oops..

Amin Rox said...

Waan : hehe.. aku pun kureng faham sebenarny.. kui3

Syamil said...

amin membebel
dan x faham

Atikah Nur Dzulkhefli said...

ade sorang kawan aku ni..die p panggil bdk laki yg pki sluar pendek ni "lutut kalis api"..aku pon trtnye "apakah lutut kalis api itu?"...maka kawan aku itu pon menjelaskan "yelah..lutut die mst ble thn api yg menggelegak kat api neraka nanti,tu yg die ble tunjuk2".btol gak my fwen tue,,kalu camtu ramai la yg ble kali api ni yer..kepale kalis ape,pusat kalis api..hahaha...

Amin Rox said...

haha, betoi2.. ramai dah kalis api zaman la ni..

Anonymous said...

I have found it on this website called [url=http://tipswift.com]tip swift[/url]. You can find it there.
cheers
edit: wrong post