Wednesday, December 9, 2009

Shhh..Say No to 'Couple'

Dari mata turun ke hati atau dari mata ke maksiat hati?

Ini kronologinya:

Pandangan >>> Lintasan hati >>> Khayalan >>> Keinginan >>> Tindakan >>> Zina kecil >>> Zina besar !!!




Ini Logicnya:


  • couple = menghampiri zina



  • menghampiri zina = haram



  • maka, couple = haram (very simple equation)




Jadi bukanlah susah nak buat equation couple berbanding buat equation dan jawab soalan math. Tapi pelaksanaannya (menghidarkan) lagi susah dari jawab mathematics dan Statistics.

[source: ILuvIslam.com]

19 comments:

insan pencinta ilmu said...

nice syllogism. tapi explain la skit kenape couple tu = menghampiri zina...

Anonymous said...

ade sorang senior pernah bertanya: nape kite nak suruh orang jauhkan diri dr couple,nape x suruh buat something yang lagi baik, lagi bagus..bina baitul muslim..

n senior tu ckap:
cinta n kasih sayang tu fitrah manusia,susah nak suruh manusia jauhkan diri dari couple..baik galakkan mereka2 yg couple kawin je..

permudahkan,jangan susahkan..

Amin Rox said...

Insan pecinta ilmu: Bukan tidak mahu diterangkan tapi rata2nya faham cuma realitinya pasti ada alasan dan penafian. Maka sengaja diletakkan Secara tuntas sahaja.

Amin Rox said...
This comment has been removed by the author.
Amin Rox said...

To Anynomous: Betol, saya tak membangkang seperti apa yg dikatakan senior itu, bahkan saya sendiri menyuruh benda yg sama.

Kalo dah rasa boleh kahwin, kahwin terus je la. Itu kan sunnah namanya.

WE have lot of choices,
Either
jgn couple secara haram,
Kahwin terus
Berpuasa
...............tamat............


Tegahan ini ditujukan kepada insan bercouple, sekadar ingatan bersama-sama atas dalil-dalil yg ada. :)

insan pencinta ilmu said...

anonymous:jgn main cakap je... kahwin tu benda berat, bkn main2

ﺷﻬﻤﻲ @ iBnU SuRaiNi said...

setuju dengan anonymous.
just peringatan untuk kita~
diulang, untuk KITA~
jangan kita sekadar menyatakan benda tu salah, benda ni salah...
kena gak sertakan solusinya~

Ya, betul cakap sobri~
zaman sekarang ni, kahwin memang susah...
satu, sebab masalah protokol yg bermacam-macam, sebab pihak berkuasa...
yang lagi satu sebab masing-masing takde kesedaran nak faham apa tu 'nikah'...

juz a lil' thought~

silverneticgoat said...

xsalah nak carik pasangan hidup, tapi mase kita x sesuai.itu ja.

Amin Rox said...

Ibnu Suriani: Haha, betol, byk sgt protokolnya. Kalo x dah lama dah.. hehe.

Amin Rox said...

Slverneticgoat: Tapi kalo berkeinginan, Di Mana ada kemahuan di situ ada jalan. :P

Anonymous said...

xsetuju dengan amin! Tak semestinya ada jalan kalau ada kemahuan..

Amin Rox said...

hehe, yela2, Jalan yg dihalalkanlah bukan jalan yg dilarang.

Anonymous said...

salam:

bukan nak cakap apa. mungkin ape yang aku nak tulis nih mesti orang cakap salah. yeah, maybe salahnye dekat diri sendiri bukan dekat orang lain. tak salah berdakwah, memberi suatu jalan yang baik kepada orang lain. tapi bagi aku la, sbgi budak kmb, aku nak stress something yang (bagi aku) tak kena pada tempatnye:

ade je 2,3,4,5,6 orang naqib/naqibah yang couple. which kite tahu naqib tuh fungsinya sebagai orang yang beri nasihat, orang yang kite anggap ade kelebihan berbanding rakan kmb yang lain dari segi pengetahuan agama. iye, aku tahu mesti korang nak cakap yg tak semua naqib/naqibah. memang la, kalau semua nqib/nqibah buat cam2, bek toksah jadi naqibah ler, buat lingkup KMB jek. kalau faqih or sobri couple, tak ke naya kmb cam2.
tapi tuh lah yang nak distresskan disini, korang selalu bagi options which to me are very good. tapi kalau nak berdakwah, kite kne ubat yang dalam dulu baru bleyh ubat yang di luar. tak ke gitu. ape yg ak observe bdk2 berkat suke wat program yang unsur 'jauhi zina' macam baju kebaya/bju kurung and byk lagilah. tpi benda tuh mcm tuh jugak, tak mengubah apa-apa. pengisian baik, tapi naqib2 sendiri tak cedok buat pedoman hidup, cmne la kami yang tak berapa hebat pengetahuan agama.

ini perception aku. ye, kalau korang nak ckp salah ke ape ke, pi lantak la same perception aku nih. tapi mind something, if kalau aku sorg pk cmne, cmne ngan the rest if their mind parallel ngan aku? agak2 kalau lebih dr 50 perception yang same, tak ke lebih menjurus kepada (kau pun boleyh pk panjang)

herm, tuh je la. sorry. everybody made mistakes.

Anonymous said...

yes..! i agree wif anonymous..and want to add sum more...actually from my observation, program2 dakwah kat kmb seperti kurang menyeluruh yg secara besarnya menyumbang kpd ketidakefektifannya seperti yang dikatakan anonymous...Sebabnya, sebagai analogi, kalau yang center nyer pun dah senget, apatah lagi cabang2 yang dipegangnya...maksudny, program2 usrah dan dakwah kat kmb hanya banyak melibatkn org2 yang sememangnya hanya perlu sedikit bimbingan (atau secara mudahnya, budak2 baik jer..bukan nak kata ada budak jahat..tapi yg cam kaki surau dsb..) Tapi bdak2 yang malas datang surau nih, yg ntah semayang ke x, xder sorang pun nak gi bimbing, xder sorang pun naqib yang berani tegur atau ajak rakan2 yang tgh lalai main ping pong setiap 5 kali azan setiap hari..naqib naqibah selalu kata cara nak dakwah cenggini cenggitu, punyalah hebat berbicara, berdiskusi waktu usrah tapi, hasilnya sama ada kurang atau tiada... bukan nak tunjuk jari kat sesaper, tapi cuma nk kiter sama2 fikir balik lar sama ada kita buat apa yg kita cakap atau kita buat untuk diri sendiri jer atau orang tertentu jer... Harap maaf jika komen ini menyinggung atau menggunakan bahasa yang kurang sopan...just wan to share some thoughts.

Heidy said...

aihh byk sgt anonymous nye...xtaw mne stu nk refer =p..tp sdkit sbyk ak bersetuju jgk la ap yg anonymous 2nd last tue ckp..para naqib & naqibah bersungguh2 mengatakan couple itu zina (which is true and undeniable),tp still ad di antara mereka yg berkapel n bergayut n berdating ( yg telah merosakkan nme seluruh badan dakwah itu sendiri =( )...so, adakah mereka kurang penghayatan o cakap tidak serupa bikin?...emmm ntahlah..mungkin itulah namanya manusia, tidak maksum dan tidak terlepas melakukan dosa..tetapi apa salahnya, apa yang diuar2kan, itulah yang dilakukan...

Anonymous said...

Tidak salah menyeru ke arah kebaikan.manusia tidak sempurna.tanggungjawab menyampaikan terletak pada semua orang.33:70,71

Amin Rox said...

Fuh! byk betoi ananymous di sni. yela2, memang byk juga kekurangan. tapi jgn pula kekurangan orang lain kita nmpak, diherdik, dikritik, tapi diri sendiri tidak pernah terjun ke dalam dakwah. Lagipun dakwah itu terleak pada setiap diri bukan naqibah or naqib ja. Bahkan ananynomus juga perlu rasa malu jika sekadar bersahaja sebab tugasnya terletak pada semua individu.

Naqib dan naqibah itu hanyalah wahana atau wadah perjuangan bagi melatih diri dalam megnejar daulah islamiyah. mgkin ada yg masih tidak memahami ya. enggak mengapa.

Apa yg penting ialah usah menuding jari kepada pihak2 tertentu tapi lihatlah diri sendri, apa yg telah disumbangkan??? kalo sekadar mengetuk tin kosong shaja, usahlah berbunyi.

perjuangan itu bermula kesedaran bukan kettidakpuashatian.. ghee..

Amin Rox said...

ya, buat ananonymous yg berjela2 komen itu. Bawa bersabar. Enta cuba mengeneralkan keadaan. Tak semua naqib or naqibah begitu. Certain people ja, JAdi jgn buat spekulasi bahawa semua naqib tidak baik. Enta perlu berwaspada dalam menuding jari ya..kita hidup bermasyarakat, jika ya, tegurlah si couple itu secara baik bukan mengetuk tin kosong yg tidak berbunyi di sini.


Islam itu indah, cuma kadang2 kita juga yg merosakkanya.. Hati itu jua putih, kadang2 kita jua yg menghitamkannya.. :)

zaimah said...

btol..smuenye btol...
sesungguhnye Allah memegang hati2 manusia dan secara mutlaknye hidayah itu milik Allah..
bila mana seseorg tu terlupe, maka peringatkanlah sebelum ia pergi lebih jauh..dan apabila ia terlupa lagi maka peringatkanla lagi kerana manusia tu kan mudah sgt2 nak lupa...
btol mmg ade naqib/naqibah yg mcm ckp x serupe bikin tp jgn itu dijadikan modal utk menolak sst teguran...
spt ayat cliche ini, "elleh, naqib/naqibah tu pon buat.."
dan naqib/naqibah sdr, jika menerima teguran [especially dr non naqib/naqibah], jgn la memandang enteng mahupun rendah akan teguran tersebut...ingat saudara/saudari, pandang APA yg dikatakannye, jgn pandang SIAPA yg mengatakannye..
jzkk

[jgn berat menegur sy ye!]