Wednesday, September 16, 2009

Si Kecil Comel Ini


Nenek nenek si bongkok tiga
Siang mengantuk malam berjaga
Mencari cucu di mana ada
Nenek kukahwin dengan anak raja

Cucu cucu tak dapat lari
nenek tua banyak sakit
sekarang nenek nak cari ganti
siapa kena dia yang jadi

lalala~~


Si kecil ini, telatahnya menarik perhatian semua


Lagu ini berkumandang dari mulut anak saudara aku yang masih kecik sekitar 3 tahun lebih. Sungguh petah dia berbicara. Aku kagum. Aku sendiri sudah hampir lupa lirik tersebut. Dalam nada rendah aku cuba ikut lagu tu. Wah! Mengingatkan zaman kanak-kanak.

Lantas aku bawa si kecil comel itu ke hadapan laptopku. YuoTube! Taip 'Nenek si Bongkak tiga' lalu keluarlah senarai video yang ada. Si comel itu mengikut lagu itu dengan mudah sekali. Khusyuk! Tidak terpejam matanya. Baru seusia muda dah pandai berkata, lancar pulak tuh!

Khusyuk betoi bila bagi laptop!!

"Pak cik, nak tengok gambar tuh plak, kartun tu.." Loghat kedah jarang didengar dari mulutnya. Barangkali dia rapat dengan abahnya. Tapi maktuknya pula selalu ajar loghat kedah, jadi, kemungkin akan ada pertembungan di situ. Tengok sajalah apa akan jadi.

Kecomelannya membuatkan sesiapa tergoda! Kepetahannya..hehe..terkesima.

Budak-budak zaman sekarang dah makin pandai. Tatkala aku yang khuyuk menonton Discovery Science dikacau, "Pak Cik, nak tengok Tetombak.." . Err.. Aku rasa serba salah dan terpaksa akur. 24 jam hiburan bagi dunia mereka. Semuanya keseronokan. Alangkah indahnya zaman itu.

Mengenangkan kembali zaman lalu, semasa kecik, aku terlalu aktif, mungkin Hyperactive yang terkawal. Lompat sana sini, panjat, sembunyi, macam-macam lagi lah!

Sama kan??? haha.. Toner lain cket jer..

Tapi kini, kerisauan mula menerpa, generasi akan datang? Bagaimanakah jiwa dan minda mereka. Semakin hari budaya luar mula menerjah. Mungkin paradigma mereka jua berubah. Rancangan hiburan semakin berleluasa. Apa yang aku perlu buat? Secara realitinya aku jua mungkin akan ada anak suatu hari nanti. Mampukah didikan yang sepatutnya diberi? Kita akan jadi ketua keluarga jua. Fikir-fikirkahlah sejenak di kala ruang lapang ada.

15 comments:

...zUlaIkHA... said...

agak same ar...

cam iklan fair & lovely...

before and after fair & lovely..

kui3..jgn mare...

selamat ari raye

maaf zahir batin...

(p/s:xnak dtg blog amin ag..assabiah g2s...tp datang gak..huhuhu)

Amin Rox said...

haha.. pergh.. agak ar.. Before and after.

Lepas ni kena pkai fair and lovely untuk tukar tone.

Hehe, asabiah G2S asabiah ukhuwah.. so, xde hal nyer.. Bak hydrogen bond yg kuat.

Akmal Hayat said...

>> zulaikha

mne de sme! yang kecik tuh ok..tp sorg lg tuh tembam!! saiz (horizontally) bagai langit ngn bumi..

hahahaha..

apayangmampu said...

to akmal hayat

sama r gmba 2
mcm zulaika kata
mcm fair n lovely
sblm n slpas

hehe..gurau2

Amin Rox said...

Haha, weyh, akmal, nampakny dua orang dah menyokong aku.. camne weyh?? kan betoi sama.. ang ja nmpak x sama..

nadzirah baharuddin said...

hihik...amin...comel sggh anak saudaramu itu...tercabar kecomelan pak ciknya!hahha

>>zulaikha
tgk anak saudara amin teringat kt knk2 taska!hahaha...nnti ada jamuan raya...x sabaq...mesti mkn best!(lh plk pikir cm2)

"toner colour len skit jer..."
ehem...musykil disitu...klu pakai spec hitam still amin kalah...hahaha

*ei,amin pikir jauh nmpk!especially perenggan last tuh...termenung kat mn tuh?hahha...kantoi gak!!whehehe

Amin Rox said...

Nadzirah, apekah? mana ada tercabar, kan sama gmbar kat bwah tuh, diakui.. so no isue la nak tercabar.

amboi, ada sinisme satira di situ.. tu sebab lighting x ckup la, flash light power xkuat, tu yg gelap tuh..

la, orang mmg berfikirna juah pun, baru nak tau ka??? ish3.. sediy gak classmate sndiri tatau.. hehe.. Tapi nadzirah lagi hebat ar,futuristik sgt, dah terbukti!

surf-fix @ uppa.. said...

Amin..smga jadi ketua keluarga yang baik ok..hehe...jgn rsau ngan akmal tu..amin ttp comel..huhu

(p/s : calon dah ade ker?..hehe)

Amin Rox said...

Syafik, apa jenis soklan kah??

soklan ni jawapan die senang ja: Belom smpai masa.. :)

Atikah Nur Dzulkhefli said...

hurm...klaka r..korang yg kat atas niey..min,xyah r pki fair n lovely..da cumil da(hahaha)atik just cdgkan supaya amin gune sandpaper nak bersihkan daki kat muke amin.bersihkan kotoran gelap yg degil itu..haha.(err..tu bukan kulit gelap kan??tu daki2 slepas main counter strike kan??hahaha)..tak pon pki vanish power o2...clorox ok gak...(gurauan semata2...)

Amin Rox said...

hahaha..terima kasih atik kerana memberi cadangan yg cukup bernas sekali!!


Idea anda amat dihargai.. hahaha.. mmg nak menganiaya namanya tuh,, hehe.

humaira said...

perenggan las2 tuh, dj sokong.
tul2. camner la anak2 sedare kter ek
bler diorg bsr nnt.
dunia skrg dah arr makin tak aman.
bnyk sngt bender jahat.
dah tak leh kasi ank2 maen kat taman.
kner teman.

tuh la bler org dah tak takut tuhan.
n bler undang2 Allah tak dilaksana.

riso gak.
(rintihan org yg ader ramai ank sedare.heheh)

Amin Rox said...

haah, betol3..

Jenayah berleluasa!!!

Lik said...

salam Amin..
Gamba yg akhir tu sesuai sangat dengan phrase 'beauty and the beast'. Haha..jangan marah..
;)

Amin Rox said...

haha.. mungkin la kot.. hehe..