Saturday, September 26, 2009

Laki Sudah Tidak Diperlukan??



Tajuk ini sensasi. Panas! Dan sungguh sensitif. Sebenarnya ini adalah topik TOK presentation yang bakal dipersembahkan nanti. InsyaAllah. Thanks to DJ for giving the ideas after seven ideas had been rejected easily.


TOk presentation tetap akan berjalan seperti biasa, tapi apa yang lebih penting ialah isu ini perlu dibangkitkan segera agar kalian ketahui. Terknologi kadang-kadang berbahaya. Teknologi kadang-kadang menghancurkan.


Tahukah anda bahawa Saintis di New Castle Universiti telah berjaya menghasilkan sperm secara tiruan menggunakan embyonic cell. Jadi, Laki dah tak diperlukan!!! 


Berdasarkan eksprimen yang dibuat ke atas seeokor tikus, 6 daripada 7 ekor anak tikus yang lahir daripada artificial sperm mampu hidup manakala seekor sahaja yang mati. Tetapi masih ada kekurangan dan keenam-enam ekor mengalami masalah kesihatan.


Jika benda betul-betul berjaya, maka satu perubahan besaq akan berlaku. Gay dan lesbian akan happy semacam! Laki akan dianggap tidak berguna lagi. Sperm sudah boleh dihasilkan secara artificial!







Lihat sini untuk mengetahui dengan lebih lanjut:






Dan lihat ini pula:







Tapi sejauh manakah kalian bersetuju? Mampukah ini dilakukan dan apakah kesannya???


16 comments:

hanis fozi said...

amin..
buktikn
kita masih diperlukn
sperm bkn tujuan utma lelaki i2 diciptakn

ketegasn seorg ayh
protektiv seorg sbg
kenakln seorg adek
kasih sejati seorg tunang n suami
xkn dpt dicari ganti..

pmpuan yg mmberikn semua ini kpd pmpuan yg lain
jauh dlm hati die..dia juga ignkn sume ini..

(apsal ak rase post ak ni mcm emo je)
p/s :xemo..hanya mengigtkn jk ada yg tlupa

wakdanial said...

Salam 1Malaysia..
Bro...
Artikel ni aku x setuju..
laki amat diperlukan..
untuk menghasilkan sperm2 yg berkualiti...
aku x boleyh bygkn kualiti sperm yg akn dilahirkan..huhu mesti lembiknye ar..
lgpn...nikmat malam pertama nk let go ke?
come on......ak dah berusia 19 tahun....penantian satu penyeksaan...
xkn la time aku da ready nk kawin laki da x diperlukan...
penantian ak hanya sia2..hoho
haha
xdelah kidding jer
hahaha

Syamil said...

haha..
sejak bila amin jadi mat saleh??

Amin Rox said...

Hanis : Haha, serius comment ko mcm emotional. Sape baca pun tersentuhnyer lah.

Tapi..
ada tapi, itu kata anda, andaikata program ini betul2 berjaya, pasti golongan korporat, lesbian dan homoseks, bersetuju. Maka hak akan diminta untuk undang2 meluluskan???

Panas2..

Amin Rox said...

Wak danial: Betul kata anda, mgkin penantian anda, eh kita, selama 19 tahun cam sisa-sia. hehe. (aku setuju la psl xde nikmat and bla2.. )

However, barat sekunk kalo sebut nikmat diowang dah lali dah. nikmat di mana-mana bagi dowang. jadi program artificial sperm ni macam relevan la diowang lakukan atas adasar teknologi? bagaimanakah?

Bahkan kalo zuriat lembik tak jadi maslaah bagi diowang, teknologi memungkin segala-galanya.

:D

Amin Rox said...

To Syamil: haha, aku bukan agen propaganda mat salleh la, tapi agen menyedarkan sebab ini isu penting.

Melibatkan kesedaran sivik dan umum.

(aku terpanggil sebab aku biotech-wanna-be)

~AiSyA HuMaiRa~ said...

salam.. walau pon sume yg komen laki, still nak komen gak.. xsetuju la.. mesti ade sebab Allah cipta laki dan perempuan... manusia xleh berlagak tuhan utk cipta satu makhluk sesuka hati je... tp bila bce komen org lain, rse lawak.. hehe.. btw..nak link kan post ni leyh?

Amin Rox said...

haah, hehe, ada pun perempuan.. bagus2 memeriahkan suasana.

Link? sila2. dialu-alukan.. :)

Yard said...

Apa!
lelaki x diperlukan?
in certain extend(ayat ToK)
lelaki x diperlukan.. lelaki yg merosakkan akhlak pmpn
lelaki yg merobek maruah wanita
lelaki yg sampah
isap dadah
merempit
wargh
ak emo
ha34

humaira said...

amin, ni leh masuk lam society point of view. ngeh2.

sumer ckp tak stuju jer.
nah satu opinion dr anymous
dier kater dier stuju sngtlah artifical sperm ni sbb dapat create a perfect human, pergh. n zuriat/keturunan yg baek2.
sbb leh pilih geenetic dier.
amcm?

bg aku, tak der org yg perfect.
klu dah perfect tuh dah cam robot dah. n to achive to a perfect sperm is not an easy job.

bg kaum pompuan lak, klu sperm pon leh create, ovum mungkin bakal menyusul, so kesimpulannyer we dont need both in the world to produce babies?

Amin Rox said...

Yard, haha, btul lah tu kalo dilihat dari perspektif yg len.. :D

Amin Rox said...

DJ, hehe, ye post ini tujuan tertentu gak sbenarnya, nak lihat vote sma.

haah, tul2, sperm boleh dpilih untuk yg terbaik. tapi still ada cacat cela gak la.


pasal oveum tu, aku pun terfikir gak coz, kalo dah sperm boleyh buat, ovum mest bulih gak.. tapi still perlu rahim per?? perempuan still perlu la dj.

ha. mana tau nnti ada specifik teknologi boleh ganti rahim.. haha.

far-hana said...

Ohhh... aku ada dengar benda ni... serius ko nak presentation tok topik ni...
well all the best...

Amin Rox said...

haah, wishing for the best gak, walopun masih kurang jelas ngn TOK.. hee.

Atikah Nur Dzulkhefli said...

ala..baru sperm..confirm ke sperm tu bole diffuse dlm ovum..pastu membentuk embrio,baby..then manusia,bole ke sperm tu tntukan gene baby yg terhasil tu xy or xx or xxx or xyy or xyz???manusia yg x guna atau manusia yg berguna???

Amin Rox said...

secara experiment nyer memang boleh la atik, kat tikus, sistem tikus sama ngn mnusia,.