Monday, January 4, 2010

Reflection Cuti Sem 3


Besok dah nak masuk kolej. Sedar tak sedar aku sudah cuti tiga minggu! Cepat betul masa berlalu. Rasa baru seminit cuti. (hiperbola) Teringat aku semasa sebelum cuti, merancang berbagai-bagai aktiviti.

Jadi, sebagai reflection, mari kita lihat apa yang telah berjaya dilaksanakan dalam cuti tiga minggu ini berdasarkan target yang telah diletakkan dalam post sebelumnya! Ayuh kita terjah!

Di bawah merupakah senarai panjang yg aku telah listkan sebelum ini, mari kita lihat satu persatu keberkesanannya!

Akademik:

  • Review dan Revise Learnt topics     (sempat usya beberapa buah buku seperti Bio dan Math)     


  • Overview Option Topic ( Hanya Bio dan Chem)


  • Rehearse soalan Exam IB (tak sempat, tanggapan masa yg mencukupi meleset)


  • Complete and Combine Notes for each subject (Sudah ada nota, cuma perlu dikompilasikan agar tersusun)


  • Recompute TOK Presentation (Di kolej)


  • Finalise EE Biology (Di Kolej, kekurangan info, perlu jumpa advisor)


  • Finalise World Literature (sudah difninalise)


  • Baca SAGa (Siap!)


  • Baca Syak Wasangk (siap!)


  • Finalise UCAS  (siap!, bayaran masih tertunggak sebanyak rm 114 kepada Dr Saidah)

 Kokurikulum/ CAS

  • Kemaskini CAS file holder (cez, file tertinggal, hampeh, lagipun berat luggage je, Kolej!)


  • Siapkan report FishForlife3 (siap!)

Spiritual Muatabaah Amal: 

  • Solat di Masjid, takde malas-malas (alhadulillah, boleh dikatakan berjaya, cuma kdg2 terleka sebab ada keja)


  • Lancarkan Mathurat Kubra (60 %)


  • Lancarkan Ayat-ayat Lazim (Masih meneruskan)


  • Baca Al-quran at least satu helai sehari (err..2 hari sekali)


  • Ziarah kekawan lama (ada! pi umah zahid! tapi kawan baru jadi la..)


  • Kurangkan tidur (err.. ini kurang berjaya! jamm biologi menggila!)


  • Puasa sunat (Ok, Awal muharam cover!)


Interest and lifestyle

  • BELAJAR MEMASAK DENGAN MAK (x sempat! Emak asyik masak, sya asyik makan!!)


  • UBAH GAYA DAN STAIL (berjaya! Nantikan!)


  • Jalan-jalan makan angin (Pi Jogja dan Langkawi!)


  • Berjogging (Berjaya! Dua hari sekali jogging, jarak 5 km, bakar lebih kurng 3500 kilo juole sekali jog)


  • Reformat Laptop (First thing buat bila sampai umah! thanks kepada zahid))


  • Cari Spects Baru  (tak berjaya! tapi dapat conteact lense pun jadi lah!)

  • Hobi dan Skills



  • Upgrade skill Photoshop (xda masa, laptop baru format!)


  • Expertise Blender.exe 3-D design (pun xde masa!)


  • Belajar HTML DAN XML Code (lagi xde masa!)


  • Main Game (NFS, CS, RON n lain-lain) - (Malas! xde mood!)


  • 'Khatam' empat buah novel English yang dibeli secara pukal (Tertunggak, satu pun x cover!)


  • Gather, compile dan 'burn'kan Semua Gambar dan movie kelas (Sudah dilihat dan diatur)


  • Masuk Minang * (BERJAYA!!!!!) Wink3! ^_^



Itulah serba sedikit reflection yang berjaya dibuat. namun bayk juga yang perlu dibaiki dalam cuti ini. Rasa kekurangan. Banyak yang perlu ditelaah lagi, Mengharapkan satu perubahan yang lebih ke arah positif! KMB! Tunggu! Aku Cabar Kau!!! I'm coming home there!!!

We Achieve what we targetted!!!

15 comments:

Heidy said...

haha...kesian, akademik banyak yang siap, tapi interest smer tertangguh..xper2 abeh ib nnt... :D

humaira said...

salam, amin.
tahniah!

tp yg las skalik tuh cam menarik.
leh tau lgk details?
hehehe. *wink2* =3

p/s tak mo gitau skrg pon tak per, kat klas ek. huhuh

Amin Rox said...

>> heidy: haha, agak ar.. x balance langsung. baru tersedar.. hehe. lepas IB la camni, tu pun belum tntu sempat.

Amin Rox said...

>> Humaira: ye, sama2..

hehe, menarik kan? nak lebih details. hoho.. bahaya gak tu.. tgk la cmne nnti.

^_<

ﺷﻬﻤﻲ @ iBnU SuRaiNi said...

semua cakap tahniah~
takkan aku nak cakap takziah kot kn~

baguih la ang, Amin...
bila la aku nak dapat 'push' cam ang tuh~
susah btol aku nak motivasikan diri~
padan la sampai ke la x leh nak "masuk minang"

-_-"

Amin Rox said...

>>> Syahmi: masuk minang tu len ceta. abaikan.

yg len tu pun kurang berjaya sgt, kena improve byk, byk lagha gak. kena baiki lagi.

yg penting bagi aku masa cuti tu jogging!! hehehe... badan nek weyh.

Syazwan Harun said...

hoho yang last tu yang last tu :)

GreeD said...

SYAK wasangka...
terbaik.

Amin Rox said...

>>Syazwan: abaikan

>> Greed: Haha, lagak. Salah taip.

Syamil said...

amin tercabar dengan keupayaan nazrul hafiz..juga zahid yang buat bilik baru.. =D

Mohamad Mukhlis said...

BELAJAR MEMASAK DENGAN MAK (x sempat! Emak asyik masak, sya asyik makan!!)
-terrrrbaaekk-

nadzirah baharuddin said...

mabruk alaik ya akhi amin sbb siap keja even rajin update blog...bagus2

hehe...amin ada hobi n skill baru...
masuk minang...hihik...satu2nya hobi n skill yg terlaksana waktu cuti...hahha

Amin Rox said...

>> syamil: biaaq depa tercabaq cket. hehe..

>> Mukhlis: mmg terbaik ar! haha, badan makin nek ada la.

>> Nadzira: ya syukran ya ukhti nadz.

haah, skill masuk minang, bukan snang tu, x semua terer tau.

Atikah Nur Dzulkhefli said...

nmpknye mcm aku jek yg cam tercicir nak comment kat blog hg ni??hahaha....taniah3..eherm..yg last tue..tajam tuh..hahaha..kawan2 seopposite gender ku,blaja lah dr amin..hahaha

Amin Rox said...

>>>Atik: Agak la, hg lambat sgt mncul. hehe.

Pe ehem3 ek?? Xpuas hati ke?? haha,

Betul2, sape2 nak belajar meh sini nawh, yuran free of charge.