Wednesday, December 2, 2009

T-Test Costicosterone di KMB

Definisi Budak Biolgi
Costicosterone ataupun Cortisol, dalam subjek biologinya lebih dikenali sebagai suatu hormone yang terembes tatkala organisma hidup teransang kerana stress!


Definisi Budak Fizik
Costicosterone? Apa tu? Aku tatau.. Mungkin sejenis coklat berjenama baru yang dikeluarkan oleh syarikat Dairy kot. Sebelum ni choclair kan.


Null Hypothesis
Jadi apakah perkaitannya dengan para pelajar KMB? Wujudkah? Melalui kajian yang dilakukan secara rawak, melalui qualitative research, aku mendapati dan meramalkan hormone ini makin mebuak-buak dalam kalangan pelajar KMB terutama waktu exam yang semakin hampir.


Alternative Hypothesis
Hormone Costicosterone mungkin langsung tiada kaitan dengan budak KMB, tetapi berkaitan dengan iguana-iguana yang tertekan (anak murid MR Guna je faham). Maka Hypothesis boleh direject.


Simtom-simtom dan negative feedback mechanism


Antaranya ialah:

  • suka main ping pong pukul 4 pagi buta:
  • tak mandi dua-tiga hari
  • Ramai students ponteng kelas
  • Ramai tak tidur semalaman
  • Aktiviti tidur di siang hari berleluasa
  • Aktivti kurung diri menjadi-jadi
  • Asap rokok kus-kus bertebangan

Nasihat daripada Mr Guna yang sangat Berguna dan Bermanfaat

  • "You dont need to feel so stress. Ini tidak, saaaaya STRESS la teacher, tak boley datang kelas, tatau nak buat apa, takut2, uhuhukuhuhukhuhuhk"
  • Sem 3, i know you have many things to do, but then do your best la
  • JANGAN STRESS NNTI HORMONE COSTICOSTERONE MENINGKAT, NNTI ADA YANG POTONG TANGAN, TERJUN BANGUNAN, DAH STRESS!
Pedoman Buat Kekawan

  • Usah stress, teruskan perjuangan, berfikiran positiflah selalu
  • Banyakkan berdoa, banyakkan beribadah, selalu-selalulah qiamulail
  • Minta restu dari ibu bapa, call mereka selalu, tanya khabar, kerna doa ibu bapa mustajab, keredaan ibu bererti keredaan Allah jua
  • Mohon maaf dari guru-guru, hormati mereka, jangan skip kelas, merugikan diri sahaja
  • Jika stress, beriadahlah, kerana Allah itu maha Agung, bijaksana, dia menciptakan satu lagi hormone penenang yang dapat dirembes tatkala badan beriadah.
  • Tiada kata lain bagi seorang hambar iaitu Hasbiyaallahuwanikmalwakil.
  • Usaha+Doa+Tawakal+Reda = Kejayaan di dunia mahupun akhirat
  • Teruskan perjuangan



Konklusi
Reject both null hypothesis or alternative hypothesis, KMB Boleh!!!!


P/S: First paper Bio dan Fizik!
Good Luck budak2 Fizik, jangan amek ati akan definisi di atas itu. Semoga Berjaya dalam Fizik!!!

4 comments:

Heidy said...

bt0l ker ad 0wg maen pingp0ng k0l 4 pg?..

Amin Rox said...

Haah, ada heidy.. normal la kalo kat asrama laki. :D

Sham'sTech said...

Salam min.. aku rasekan(dah cek internet).. ejaan costicosterone tu cam salah je.. yg betul s tu tukar r.. huhuu.

Amin Rox said...

Sham: haha.. agak la, thnaks sham, ko mmg teliti!