Wednesday, September 2, 2009

Formulasi IB =KMB

Untuk menjelaskan claim pada entri ini, mari kita membuat satu formasi ataupun formula baru untuk menjelaskan apa yang ingin dimaksudkan. IB pada asalnya stand for International Baccalaureate iaitu dua perkataan yang membingungkan kepada sesiapa yang belum mengetahunya. Ibarat orang kampung; "Oh gitu, apa benda tu?" Kalau disebut KMB pula maka,
"La.. kenapa x masuk UIA ka, Uitm ka, kan bagus. Kolej mara ada apa?"

Semua di atas adalah cerita biasa waktu hendak masuk KMB. Lain pula ceritanya sekarang. Ini sinopsis formula atau formulasi tadi:

Akmal, aku pinjam formulas KMB ko!!!



Internationally
Busy


=



Kerja
Masih
Banyak

Lihat jadual di bawah ini, anda akan faham betapa sibuknya seorang insan yang bergelar pelajar IB!!!!


(Bukan sekadar hiasan)


Itu realiti. Tiada alusi. Kerja tetap kerja, masa tetap kena jaga. Assignment tetap kena siap. So, tiada alasan yang tidak munasabah andaikata tidak boleh siap. Hidup kena profesional, tapi kadang-kadang kena skema!

Ayuh! ayuh pasak daya juang kita! Agi idup agi ngelaban! Jihad!!

9 comments:

Akmal Hayat said...

yep..setuju!

namun disebalik semua ini..

timbulnya suka duka..timbulnya perasaan gembira, geram, marah, tensi, lawak..yang kadang2 semua ini boleyh hadir pada satu masa yang sama di sebabkan hanya oleh satu peristiwa..

itulah uniknya IB~

ahaks!

surf-fix @ uppa.. said...

huhu...sokong2..IB almost make me crazy....hope I will keep my mind positive as long as I in KMB..Oh God,help me..huhu

NaMa SaYa ErNi!!! said...

hoho..nostalgia la plak aku baca post ni....IB-best. bila da abes. haha.

crixerity said...

mana dapat timeline tu amin?

Amin Rox said...

To akmal, haah, IB best kot walaupun cbuk2. byk experien!!!

Amin Rox said...

Syafik, almost makes crazy, tapi jgn crazy tau!!! haha..

Amin Rox said...

To nama sya erni: hehe kalo dah lepas IB mmg la best, nak lepas tuh.. uish..

apayangmampu said...

ib....
mngjr kita erti kepyhn hidup
dlm kepayhn i2 terselit suka n tawa
ayoyai
ckg fzk aku tany
"knp xsiap ia math?korg bt apa masa cuti?lain kali kene pndai bhgi masa"
(lbeh kurg cm2 r)
kami jwb
"sbb kami bhgi masa r xsiap.bhgi masa utk main n tdo skali.bkn bt keje je 24/7"
(lbeh kurg cm2 r)

ksimpulnnya
akur n patuh pada kebzian kte..cme jgn abdikn diri pd kbzian kte i2.
p/s :do not procastint.
(utk diri sndiri)hehe

Amin Rox said...

hehe, betul2.. thanks apa yg mampu dengan komen anda..